Czy mysz polna zapada w sen zimowy?

Możliwość komentowania Czy mysz polna zapada w sen zimowy? została wyłączona 546
Czy mysz polna zapada w sen zimowy?
1 vote, 3.00 avg. rating (68% score)

Mysz polna – popularny szkodnik upraw.

Mysz polna to często występujący w naszych rejonach gryzoń. Z racji tego, że ssak ten żywi się prawie wszystkim, tj. bylinami, cebulami, warzywami, owadami a także ziarnem, jest ona postrzegana jako jedno z najczęściej występujących zagrożeń w uprawie warzyw. Jej wielkość wynosi około 10-11 cm, stąd nie łatwo ją zauważyć pośród traw i zarośli. Mysz polna ma barwę brązowo-rudą, a jej charakterystyczną cechą jest pręga występująca na grzbiecie. W odróżnieniu od swoich krewniaków, tj. myszy zaroślowej, leśnej oraz smużki leśnej, posiada ona mniejsze uszy i nieco krótszy ogon.
Mysz polna zamieszkuje wykopane pod ziemią tunele. Najbardziej aktywna jest ona nocą. Często zadomawia się ona na siedliskach antropogenicznych, jako że uwielbia penetrować grządki. Przeszkadza to wielu gospodarzom, którzy próbują z nią walczyć na różne sposoby, tj. stosując pułapki lub preparaty chemiczne. Nie jest jednak łatwo pozbyć się tych ssaków, ponieważ samica może mieć nawet i do 9 młodych. Ich populację regulują także koty.

Podobne wpisy o szkole oraz edukacji:

admin

View all contributions by admin

Similar articles